אוכל עולמי: ווליטה (יוון)

ווליטה (VLITA)

ווליטה היא מנה ראשונה (Mezedes) נפוצה מאוד בצפון יוון ובכלל.זוהי מנה של עלים ירוקים מבושלים, המוגשת לרוב עם לימון ושפע של שמן זית..
ווליטה - Vlita
העלים הירוקים המשמשים להכנת ה-ווליטה ניתנים לליקוט לצדי הדרכים ואפילו בגינות - זהו למעשה צמח בר שניתן למצוא גם בישראל ונקרא בעברית "ירבוז" . בלטינית נקראת משפחת הירבוזיים "אמרנת" (Amaranth) ובעולם העתיק של הליקוט הם שימשו למאכל, למרפא ולהכנת צבע אדום ייחודי (למשל אצל האינדיאנים באמריקה).

גם בדרום הודו, בישראל, באפריקה ובג'מאיקה, נהוג לבשל את עלי משפחת הירבוזיים ולהכין מהם מאכלים שונים.

בישראל קיימים כעשרה מינים של ירבוז, שבטעות נחשבים כעשב שוטה ומזיק לחקלאות, אך למעשה ניתנים לליקוט ולמאכל ומכילים ויטמינים ומינרלים מועילים (ראו למשל כאן). ממשפחת הירבוזיים מפורסם בישראל צמח "כף-האווז" המלוקט על ידי הערבים בגליל. רשימה מפורטת יותר של מיני הירבוז שצומחים בארץ ניתן למצוא באתר האוניברסיטה העברית.

ירבוז - Amaranth

באופן מסורתי נוהגות הנשים ביוון ללקט עשבי מאכל, הידועים בשם הקיבוצי "חורטה" (Horta) - את העלים מוסיפים טריים לסלט, מבשלים ומגישים כמנה ראשונה (כמו הווליטה) או אופים פשטידה טעימה שנקראת בפי המקומיים חורטו-פיטה (Hortopita) המוגשת בעונת הליקוט.

חורטו-פיתה Hortopita
למידע נוסף:
מתכון לווליטה (אנגלית)
ירבוז (ויקיפדיה)
משפחת האמרנתיים (ויקיפדיה - אנגלית)